Filter
Sortera
Visar 79 produkter

Här hittar du hela vårt imponerande breda sortiment av dämpade framgafflar, och samtliga modeller har valts ut med stor omsorg för funktion, kvalitet och givetvis för sitt specifika ändamål. Här hittar du dämpade framgafflar för alla typer av cyklar samt i alla möjliga varianter. Kanske har din nuvarande framgaffel fått sig en törn eller är det äntligen dags att uppgradera din enduro med en högklassig framgaffel som har längre slaglängd? Vi vågar påstår att du kommer få svårt att hitta samma bredd och djup i någon annan cykelbutik och oavsett om du letar efter en dämpad luftgaffel, en dämpad framgaffel med lockout, eller en dämpad framgaffel med justerbar retur så kommer du med största sannolikhet att hitta det du söker i vårt imponerande breda sortiment.

Vi har ett omfattande sortiment av dämpade framgafflar till alla möjliga typer av cyklar (både mountainbike, racer, hybrid, gravel, touring, trekking, etc), kort sagt allt du behöver för att du ska kunna utnyttja din cykels fulla potential på bästa sätt. Vi erbjuder allt från förstklassiga high-end produkter till lite mer prisvärda alternativ, men oavsett vad du väljer för dämpad framgaffel så gör det din cyklingen till en förbättrad upplevelse. Här hos oss på SpoBik så hittar du framgafflar från väl kända varumärken som t ex Rock Shox, SR Suntour, DT Swiss, Bontrager, Öhlin, Fox, XLC och många, många fler.

Dämpad framgaffel - Köp Dämpade framgafflar online på Spobik.se

Dämpade framgafflar

Här hittar du hela vårt sortiment dämpade framgafflar, till de flesta typer av cyklar (både till mountainbike, racer, hybrid, gravel, touring, trekking, staddard, etc), kort sagt allt du behöver för att du ska kunna utnyttja ditt transportmedels fulla potential på bästa sätt. Här hittar du dämpade framgafflar för alla typer av cyklar samt i alla möjliga varianter. Kanske har din nuvarande framgaffel fått sig en törn eller är det äntligen dags att uppgradera din enduro med en högklassig framgaffel som har längre slaglängd? Vi vågar påstår att du kommer få svårt att hitta samma bredd och djup i någon annan cykelbutik och oavsett om du letar efter en dämpad luftgaffel, en dämpad framgaffel med lockout, eller en dämpad framgaffel med justerbar retur så kommer du med största sannolikhet att hitta det du söker i vårt imponerande breda sortiment.

Här hittar du massor av olika dämpade framgafflar, och samtliga modeller har valts ut med stor omsorg för funktion, kvalitet och givetvis för sitt specifika ändamål. Vi erbjuder allt från förstklassiga high-end produkter till lite mer prisvärda alternativ, men oavsett vad du väljer för dämpad framgaffel så gör det din cyklingen till en förbättrad upplevelse. 

Vad behöver jag veta för att kunna välja rätt modell?

En mountainbike i har i stort sett alltid någon typ avdämpad framgaffel. Vilket både ger ökad komfort, bättre grepp och ger förmågan att kunna komprimera dämparen innan en grop, kurva eller liknande för att få ut mer fart när du kommer ur hindret.

Dämpade framgafflar finns i flera olika varianter och för att hitta rätt modell till din cykel så behöver du ta reda på följande:

  • Vad har du för styrrör? Den är de del som går igenom ramen och är nästan alltid 1,5” eller 1 ?” upptill och bredare nedtill.
  • Vad har du för hjulstorlek? Vanligtvis handlar det om hjulstorlekarna 26", 27.5" eller 29”
  • Vad har du för axeltyp? Den vanligaste
  • Vad har du för bromstyp? Är det skivbroms eller är det en fälgbroms som skall användas?
  • Hur lång slaglängd vill du ha?

När du har tagit reda på ovanstående information så blir det lättare för dig att hitta rätt framgaffel!

Olika slaglängder på olika typer av dämpade framgafflar

De flesta dämpade framgafflar har en slaglängd mellan 100-200 mm, vilket enkelt förklarat är ett mått på hur mycket gaffeln maximalt kan komprimeras. Fördelen med en längre slaglängd är att den står emot hårdare stötar, vilket kan underlättar enormt vid hopp och dropp i bikeparken eller om du kör lite tuffare i skogen eller om du ska köra downhill. Kör du det senare brukar slaglängden normalt sett ligga på runt 170-200 mm medan om du enbart cyklar på grusvägar och småstökiga skogsstigar så är det vanligaste att slaglängder ligger på 100-130 mm. Fördelen med en kortare slaglängd är att du får en lägre vikt och en dämpare som inte komprimeras lika lätt bidrar till en mer trampeffektiv cykling, perfekt för dig som främst kör snabb XC eller sugande Marathon.

Ska jag välja en luftgaffel eller en med stålfjäder?

De flesta lite vassare modellerna styr kompressionen med luft och olja. Oljan styr hur snabbt den komprimeras medan luften styr hur mycket den komprimeras. Vilket ser till att dämpningen blir hårdare mot slutet av slaglängden då luften komprimeras mer och mer. Det brukar kallas för en progressiv dämpning. Fjäderdämpade gafflar brukar istället vara mer linjära, vilket i praktiken innebär att de dämpar lika mycket genom hela slaget. Dessa återfinns oftast på lite enklare modeller men finns även på finare modeller och då främst på cyklar avsedda för downhill.

Returdämpning, vad är det bra för?

På lite finare dämpade framgafflar finns det ofta en så kallad returinställning, du kan då ställa in hur snabbt dämparen skall gå tillbaka till fullt utsträckt läge efter det att den har komprimerats. Detta ändrar man genom att justera hur snabbt oljan får gå igenom gaffelns inre delar. Stänger du till så att oljan behöver pressas genom mindre hål så blir returen mer långsam, öppnar du upp dessa så går det snabbare. Man vill inte ha en för snabb retur då det blir en väldigt studsig åkning. Har man istället en för långsam retur så finns risken att den inte hinner returneras tillräckligt innan nästa stöt på stigen och tappar då sin dämpningsfunktion.

Serva din MTB’s framgaffel

När du har cyklat ett par månader på din nya fina gaffel så kommer den att behöva servas. Vanligtvis rekommenderar tillverkarna att göra en lite enklare ytterbensservice / lower leg service efter ca 30-40 cyklade timmar för att sedan göra en full genomgång av även de interna delarna efter ungefär 100-200 cyklade timmar, givetvis beroende på vilken modell av dämpad fram gaffel som används. 

Personlig hjälp med att hitta rätt dämpad framgaffel

Ibland kan det vara svårt att veta typ av dämpad framgaffel som passar bäst till just din cykel. Du kan alltid ta hjälp av våra smarta filter i respektive kategori för att filtrera fram passande produkter. Men skulle du behöva lite mer personlig vägledning kan du alltid vända dig till någon av våra experter i kundtjänst för att få extra proffsig hjälp. De kan allt om våra olika framgafflar och hjälper dig mer än gärna att hitta produkten som passar bäst för just dina behov.

Enkelt att köpa dämpad framgaffel från oss på Spobik

Att köpa dämpad framgaffel från oss är både enkelt, smidigt och bekvämt. Vi förslår att du i lugn och ro tittar igenom vårt sortiment. Och känner du dig osäker eller vill du ha hjälp med att välja rätt modell så kontaktar du våra specialister på kundtjänst via telefon, e-post eller vår chatt... du väljer själv! Efter att du valt ut rätt produkt så ser vi till att den så snabbt som möjligt blir levererade enligt dina önskemål. Låter det nästan för enkelt? Det ska det vara när du handlar online från oss på Spobik!

Här hos oss på SpoBik så hittar du dämpad framgaffel från väl kända varumärken som som t ex Rock Shox, SR Suntour, DT Swiss, Bontrager, Öhlin, Fox, XLC och många, många fler.